Inreda och bygga i hemmet är någonting som många älskar. Samtidigt är det bra att tänka på inbrottsrisker och hur man får behålla huset som det är.

Världen är full av opålitliga typer som är sugna på att ta för sig av dina mödosamt hopsamlade vinylskivor, värdefulla ärvda smycken och datorer från det där märket som kostar skjortan. Ett sätt att försöka skydda sig mot de här giriga människorna är att installera en inbrottssäker dörr. Då blir det i alla fall lite svårare för folk utrustade med skidmasker och kofotar att ta sig in i ditt hem, och börja håva in alla dina värdesaker i stora säckar.

Med en inbrottssäker dörr har du också chansen att klara dig från oljud från grannarna och trapphuset, och också brand, om en sådan skulle bryta ut. Det är dock väldigt viktigt att komma ihåg, att satsa på att byta ut alla dörrar mot inbrottssäkra dörrar. Att din ytterdörr är omöjlig att ta sig in genom betyder ingenting, om balkongdörren i princip består av en tunn träskiva med ett handtag på. Det finns en hel del säkerhetsdörrar att välja bland och här får du information om utbudet.

Ytterdörr

Det viktigaste är ändå att se till så att din ytterdörr är inbrottssäker. Särskilt om du bor högt upp i ett våningshus, är risken att en inbrottstjuv skulle hyra kran och ta sig upp till din balkong ganska liten. Ytterdörren däremot är frestande för de flesta, och om man då bor i ett hus som är fullt av hyresgäster, är det också möjligt att inbrottstjuvarna satsar på att bryta sig in i flera lägenheter på en och samma kväll. Då klarar man sig i princip bara om man har en dörr som inte släpper igenom en enda ful tjuv.

Balkongdörr

Det är lätt att känna sig nöjd med installationen av en säker ytterdörr. Kanske lägger man stora summor pengar på att fixa en riktigt bra säkerhetsdörr, som lovar att stå emot både ljud, brand och inbrottstjuvar. Och det gör den säkerligen, men man får inte begå misstaget att glömma balkongdörren. Det nyaste är nämligen, att de som är ute efter att länsa ditt hem på värdesaker tar sig in via balkongen. Särskilt du som bor på bottenvåningen, eller högre upp i ett hus som inte har så många våningar, bör fundera på att byta ut din standarddörr mot en inbrottssäker dörr.