Efter att du har köpt din första mountainbike

Du gjorde ett stort förarbete och slog tillslut till på att köpa mountainbike. Grattis! Men nu står du där med din cykel och alla tillbehör och vet inte riktigt vad du ska göra. Hur börjar man egentligen? Var ska du ta vägen? Är det bara att ta ut cykel i valfri skog och börja cykla runt?

Hitta en grupp

Börja med att söka på internet, kanske finns det grupper i din närhet som någon gång i veckan ger sig ut för att cykla? Testa även på sociala medier. Även om det inte finns en grupp eller klubb i din direkta närhet, kan du ändå få tips och hjälp från andra som cyklar. Det brukar även gå att hitta spår genom att söka online på ditt område. Att bara gå ut och cykla på måfå i valfri skog rekommenderas inte, speciellt inte som nybörjare. Du kan åka vilse, skada dig och ha sönder din cykel. Följer du däremot ett spår så kommer någon annan cyklist förr eller senare att hitta dig ifall du skulle vara med om en olycka. Det är också betydligt lättare för räddningstjänst att hitta dig, än om du skulle vara ute i ingenstans där du kanske inte ens själv kan beskriva var du är.

Att cykla mountainbike i terräng är inte en lätt sport och som ny är risken större att du gör dig illa. Det bästa är därför att aldrig ge dig ut ensam utan alltid ha med dig en vän, gärna någon som är van.

Spår för mountainbike

När du väl har hittat ett spår i din närhet och på riktigt har kommit igång, börjar du kanske snart att tycka att samma gamla spår om och om igen är lite tjatigt. Visserligen är det roligt för att du kan slappna av och fokusera på din teknik, eftersom du kan varje sten, backe och krön. Men samtidigt tycker du att det hade varit kul att testa något nytt. Och oroa dig inte, det finns en värld av möjligheter, och inte bara i hemma i Sverige.

Det finns till exempel listor på nätet som rankar de bästa spåren för mountainbike i hela världen. Här kan du hitta spår som tar dig igenom otroligt vacker natur, men även spår med olika svårighetsgrader. Vissa spår tar flera timmar att genomföra, till och med dagar, och vissa är kortare. Men poängen är att har du bara viljan att förflytta dig finns det nästan oändliga möjligheter när det kommer till spår för mountainbike.