Får du svensk pension kan du tjäna på att flytta till Spanien. Det visade en uträkning som Expressen gjorde 2017. Utöver skönt klimat och god mat kommer pengarna räcka längre.
I början av 2017 publicerade Expressen en artikel om två svenskar som valt att bli pensionär och flytta till Spanien. Personerna var bägge över 70 år och hade varsin pension på ca 12 000 kr. En låg inkomst kanske vissa tycker men i Spanien räcker pengarna betydligt längre än i Sverige. Detta kan vara en av orsakerna att ca 6500 personer väljer att vara svensk pensionär i Spanien.

Mer än bara värme

Att flytta till Spanien är en dröm för många. Framförallt lockar värmen och det behagliga klimatet. Personer med kronisk värk brukar även må bättre då värmen skapar bättre förutsättningar. Det är kanske inte så konstigt att en del landsting i Sverige kan skicka patienter för rehabilitering på spanska orter.
Men det är inte bara värmen. Att bli pensionär i Spanien innebär även lägre omkostnader, lägre skatt och ett ”enklare” liv utan det svenska vinterhalvåret. I artikeln intervjuas det svenska paret som lyfter upp några saker som definitivt är billigare i Spanien än i Sverige. Det ena är restaurangbesöken och det andra är konserter och underhållning. De berättar att en konsert kan kosta kring hundra kronor – något man i Sverige minst får betala femhundra för.

Umgås med svenskar

Att bli pensionär är ett stort steg i livet och något som kan kännas omvälvande. Ska man då flytta till ett land där man inte kan språket och försöka hitta nya vänner där? Det är inte så svårt som det låter. Eftersom flera tusen svenskar väljer att flytta till Spanien efter att de blivit pensionär finns en rad olika organisationer och föreningar att gå med i. Bland annat finns Svenska Kyrkan på plats med svensk personal. En del butiker säljer svenska varor och vissa har främst svensk personal. Du kommer långt på svenskan, du kommer långt på pensionen – men har ändå relativt nära hem till Sverige.

Men kom ihåg

Bor du länge i Spanien så bör du ta kontakt med en jurist som kan hjälpa till med deklarationen. En del skatt ska betalas till Spanien och en del till Sverige. Att göra fel kan bli onödigt dyrt i längden.