Våren på ingång och det är dags att fräscha upp garderoben. Städa bort vinterkängorna och gör plats för vårskorna! Bland damskor är pumps antagligen den mest klassiska och tidlösa skon. En elegant, öppen sko med klack som finns i en mängd olika varianter och som har en självklar plats i varje damgarderob.

Pumps kan se ut på många olika sätt och tillverkas i alla typer av material. Det finns till exempel klassiska pumps i 50-talsstil med ”peep-toe”, en aning lägre klack och detaljer såsom en rosett på tån. Senare blev också pumps i svart lack populärt. På 90-talet blev det trendigt med pumps med stilettklackar och på senare tid har det varit populärt med riktigt höga och lite bredare klackar. Klackskor är snyggt, kvinnligt och gör att benen ser längre ut, perfekta skor för både jobbmöte och festklänningen.

Olika modeller och material

De vanligaste materialen för pumps är skinn och mocka. På många modeller har klackens yttersida täckts av metall för att ge intryck av en mer modern känsla.
På kontoret kan det vara skönt med ett par klassiska svarta skinnpumps med lite lägre klack och rundad tå. På sommaren och till bröllop eller andra festligheter är det snyggt med ljusa pumps i till exempel vitt, beige eller rosa.

Om ni ska gå ut på stan en kväll och du vill synas lite extra kan du välja ett par pumps med riktigt höga klackar, starka färger och mer utarbetade detaljer. För en ungdomlig och tuff känsla kan man använda mockapumps till mockajacka och tajta jeans.

Om du bär enfärgade kläder kan det vara effektfullt med ett par mönstrade pumps, t ex leopard- eller ormmönstrade. Till mer färggranna plagg är det snyggt med ett par klassiska neutrala pumps i svart eller brunt som balanserar väl mot de starkare färgerna. Det finns både höga och lägre klackar som t ex kilklack, välj det som känns bäst för dig helt enkelt. Pumps är skor som funkar till allt, så se till att ha några olika par i garderoben så du enkelt kan fixa din look för dagen.