När du genomgår ett program för att bli certifierad HLR-instruktör bör du komma ihåg allt du lär dig. Du kommer nämligen få skriva ett prov i slutet av utbildningen, vilket gör att anteckningar kan vara användbara. Dela gärna upp anteckningar utifrån vilken kurs de tillhör. Efter respektive kurs bör du ägna några minuter åt att gå igenom dina anteckningar. På så sätt kommer du pränta in denna information i din hjärna.

Under din HLR-utbildning kommer du få träna på en docka, under övervakning av en HLR-instruktör. Instruktören kommer ge dig feedback och instruktioner för att säkerställa att du utför hjärt-lungräddning på rätt sätt. Lyssna noga på instruktören och ta till dig av dennes feedback. Det är viktigt att du lär dig utföra HLR på rätt sätt. Om du är fundersam kring något bör du ta upp detta med din HLR-instruktör. Han eller hon kan säkert hjälpa dig ytterligare efter lektionens slut.

Detta innehåller en utbildning till HLR-instruktör

Förutom praktisk träning kommer du även få teoretiska kunskaper när du utbildar dig till HLR-instruktör. Det kommer finnas arbetsblad och aktiviteter i klassrummet som du behöver slutföra. Du kan till exempel få ett arbetsblad där du fyller i information om en medicinsk nödsituation. Det kan finnas alternativ såsom “sant eller falskt”, och genom att svara på dessa kommer du kunna avfärda vanliga missuppfattningar om hjärt-lungräddning.

Den sista delen av en instruktörsutbildning är slutprovet. Du kommer under en kort tid få lära dig nya saker och ta in en hel del information. Ofta är en utbildning till HLR-instruktör på två dagar, och i slutet av den andra dagen får du genomgå ett prov. Provet grundar sig på att du ska uppvisa dina kunskaper i hjärt-lungräddning och klara ett skriftligt prov i slutet av lektionen. Reglerna för dessa prov varierar beroende på arrangör. Vanligtvis har provet flervalsfrågor. Du kan behöva ta provet på antingen papper eller digitalt. Det är viktigt att du är närvarande under hela utbildningen för att du ska kunna bli certifierad HLR-instruktör.

När du har klarat provet får du din certifiering. Du kommer sedan vara certifierad instruktör i ett antal år (vanligtvis 2 eller 3), innan du behöver certifieras på nytt. hlr-kurs.nu är en bra början för den som vill bli instruktör.