Att syssla med bröllopsfoto kan vara utmanande. Även om man är en duktig fotograf, är det något speciellt med att föreviga bröllop. Brudparet kan vara nervösa och sakna kameravana, varför kommunikativa fordras för att de ska kunna slappna av. Väder är oförutsägbart och fotografering kan inte skjutas upp särskilt länge, varför man behöver gardera sig och reka miljöer med skugga och skydd mot regn exempelvis.

Men gott bröllopsfoto ställer också vissa krav på kameran givetvis. Många som funderar på att börja ställer sig frågan om vilken utrustning som egentligen behövs. Behövs blixt? Vilka objektiv bör användas? I den här texten benar vi ut ett antal frågor som rör utrustningen.

Höga ISO-tal vid bröllopsfoto

En slitstark kamera som kan leverera höga ISO-tal i bildfiler, utan att det blir för brusigt, är att föredra. Inom bröllopsfoto är det inte alltid man har möjlighet att påverka ljussättningen själv. Åtminstone inte i så hög grad som man kanske skulle vilja, och som är möjligt i många andra sammanhang. Platsen där exempelvis vigseln sker kan ha bristfälliga ljusförhållanden, exempelvis.

Ljusstarka objektiv

Också att föredra är ljusstarka objektiv. Många föredrar 50 mm f/1,4, f/1,2 eller f/1,8. Den sistnämnda, f/1,8, är lite billigare. Brännvidden lämpar sig väl för många olika situationer och en stor bländare möjliggör god bakgrundsskärpa.

Zoom

Något som också är bra att ha i åtanke är zoomen. Den som sysslar med bröllopsfoto kan inte alltid själv placera sig optimalt för en bild, och zoom kan komma väl till hands. Det kan till exempel vara en 70 – 200 f/2,8. God zoom ger dig möjlighet att föreviga särskilda ögonblick under exempelvis middag eller vigsel.

Blixt eller inte?

Många som sysslar med bröllopsfoto använder sig inte av blixt. Anledningen är att man behöver vara snabb och flexibel för att fånga det som händer. Att bära runt på tung blixtutrustning kan helt enkelt bli ett praktiskt problem. Mot kvällens sista timmar, när det inte finns mycket naturligt ljus att tillgå, kan det dock vara läge att sätta på en blixt på kameran.

Övrig utrustning

Bra att ha med sig är någonting att rengöra linser med, förslagsvis en klassisk putsduk. Något annat som är bra att ha med sig är ett regnskydd. Som nämnt lite högre upp i texten kan man varken förutspå vädret exakt, och går ni ut i regntunga moln är detta bra att ha med sig.