Många personer som använder en dermaroller är osäkra på hur ofta de ska använda verktyget samt vilken som är den rätta nålstorleken. Vissa hävdar att man bör utföra microneedling på sig själv dagligen för att se bästa resultat. Detta stämmer inte alls, utan kan istället leda till onödig rodnad, inflammation och irritation. Om du använder din dermaroller för daglig behandling och dessutom har fel nålstorlek kan du få ett allt annat än önskvärt resultat. Så hur ofta ska man egentligen använda den och vilken nålstorlek är den rätta?

För att behandla ytliga rynkor, ärr, missfärgning av huden och UV-skada bör du använda en nålstorlek på 0,5 mm. Ett verktyg med nålar av denna storlek kan du använda för att behandla din hud en gång i veckan eller en gång i månaden. Denna typ av microneedling är inte lika smärtsam jämfört med behandlingar med längre nålar och återhämtningstiden är dessutom kortare. En nackdel är dock att den endast kan främja en något ökad produktion av kollagen. För att kunna se ytterligare resultat behöver du därför utföra flera behandlingar.

Då använder du en dermaroller med 1-1,5 mm nålar

En dermaroller med en nålstorlek på 1 mm kan hjälpa dig att minska UV-skada och hyperpigmentering. Den är även utmärkt för att behandla ytliga till djupa rynkor, bristningar och ärr. Detta verktyg kan dessutom främja en ökad kollagenproduktion jämfört med 0,5 mm långa nålar. Detta verktyg ger en mild till måttlig blödning och du behöver ge huden mellan 4 och 7 dagars återhämtning efter behandlingen. Detta då de längre nålarna penetrerar huden djupare än kortare nålar.

Om du vill behandla mer allvarlig ärrbildning och bristningar bör du använda en dermaroller med 1,5 mm långa nålar. Dessa är säkrare att använda på huden än i ansiktet. Om du har tänkt använda en roller med 1,5 mm nålar bör du vara medveten om den risk som detta medför. Det kan nämligen vara skadligt för huden om du utför behandlingen på fel sätt. Oönskade biverkningar kan uppstå om du använder den för mycket, på grund av nålarnas tjocklek och de djupare punkteringar av huden som de orsakar.