Hemlarm har en skyddande effekt

Om du som bostadsägare är övertygande om att hemlarm bara är ett överskattat hemtillbehör, bör du tänka om. Dömda förbrytare medger själva att de sannolikt går vidare till ett annat hus om de upptäcker att din bostad har ett inbrottslarm. En studie som utförts på begäran av en amerikansk stiftelse visar att ungefär 60 procent av alla dömda inbrottstjuvar medger att förekomsten av ett hemlarm gör att de söker sig vidare till ett annat mål. Hela 80 procent av tjuvarna uppger också att de försöker avgöra huruvida en bostad är larmad eller inte innan de bryter sig in. Du bör därför lite på vad de säger – det är säkrare att ha ett hemlarm än att ha en olarmad bostad.

Om inbrottstjuven inte kan komma åt dina värdesaker tillräckligt snabbt kommer han ge sig av. Detta är en gemensam nämnare för inbrottstjuvar. Den genomsnittlige tjuven gillar inte att stöta på hinder, utan vill gärna ta sig in i din bostad på mindre än 60 sekunder. Kraftfulla lås och dörrar kan få tjuven att ge upp. En vanlig inbrottstjuv spenderar mellan 8 och 10 minuter åt att rota omkring inne i bostaden innan han ger sig av. En extra minut känns som en evighet för tjuven, så ett värdefullt säkerhetstips för alla bostadsägare är att göra det svårt för inbrottstjuvar genom att installera ett hemlarm.

Tips för att undvika inbrott i hemmet

Du bör aldrig underskatta inbrottstjuvar. De lever nämligen inte under en sten, utan har tillgång till sociala medier precis som du. De kan därför följa sina offer på dessa plattformar och ta reda på vilka ägodelar som finns att stjäla. Du bör därför undvika att posta foton på dessa, såvida du inte har en privat profil, och ett misstag som många gör är att berätta när man befinner sig på semester. Det är det sista du vill att en potentiell inbrottstjuv får reda på!

Bortsett från enkla verktyg för att ta sig in i bostaden, har de flesta tjuvar tillgång till vapen. Mer än hälften av alla inbrottstjuvar är i princip obeväpnade och begår inte våldsbrott i samband med sina inbrott. De vill ogärna konfronteras och vill gärna ta sig ifrån platsen så tyst som möjligt.