För den som gillar friluftsliv är tältet en viktig del i utrustningen. Tältet kan avgöra om till exempel en vandring blir en flopp eller en succé. För den som behöver tips kring tält, eller bara vill lära sig mer, kan de här frågorna och svaren vara bra att läsa.

Hur ska jag förvara tältet?

Du bör aldrig packa ner, eller förvara ditt tält någonstans, ifall det är blött, fuktigt eller smutsigt. Även om du använder ett mycket högt kvalitativt tält med vattentäta egenskaper, bör det förvaras torrt.

Om tältet utsätts för mycket fukt en längre tid, tenderar det att bryta ner det vattentäta lagret. Fortsätter den att vara fuktig länge kommer lagret att bli mjukt, något klibbigt och förlora dess vattentäta egenskaper.

Även om man förvarar ett blött tält i bara ett dygn i varmt väder, kommer det att påbörja processen att bryta ner materialet.

Förvara tältet torrt, gärna i en sval miljö och där det inte heller utsätts för direkt solljus. Om du inte har ett bra överdrag att förvara det i, fungerar ett gammalt örngott utmärkt.

Hur länge håller ett tält?

Hur länge ett tält håller är en bred fråga som är väldigt svårt att ge ett exakt svar på. Tältets livslängd är direkt kopplat till hur mycket du använder det och hur det förvaras till exempel (se ovan).

En av tältets största fiender är hög UV-strålning (tänk toppen av Mount Everest). I sådana förhållanden kanske tältet endast skulle hålla ett par månader, även om det är ett riktigt bra tält.

Ett tält som sköts hand om och används under mer vanliga förhållanden, kan däremot hålla i flera år. Så det är absolut värt att investera i ett bra tält som, för normalt slitage kommer du ha användning av det många år framöver.

Behöver jag städa tältet?

Ett tält behövs oftast inte städas om det används normalt. Om en stark lukt förekommer, kan trädgårdsslangen fungera bra.