Grönt te i kosttillskott

Grönt te är ett kosttillskott som ofta förekommer i produkter för viktnedgång. Om du upplever att rent koffein gör dig skakig, kan du ta grönt te som en del av din PWO. Grönt te innehåller förvisso koffein men även teanin, ett ämne som gör dig mentalt avslappnad samtidigt som det inte hämmar din fysiska prestationsförmåga.

Forskning har visat att du kan öka din ämnesomsättning med 3 procent genom att ta grönt te som ett kosttillskott. För att uppnå denna ökning behöver du dricka ungefär 3 glas grönt te om dagen. Om du vanligtvis förbränner 2 000 kilokalorier per dag innebär en treprocentig ökning att du förbränner ytterligare 60 kilokalorier på daglig basis.

Alla teer kommer från samma källa, nämligen tebusken. Såväl grönt te som svart te och andra tesorter utvinns från denna buske. Teet får sin färg från det sätt på vilket det förbereds. Grönt te är den tesort som innehåller den minsta mängden koffein.

Fördelar med grönt te

Grönt te har använts i tusentals år. Det har sitt ursprung i Kina och har tagit de flesta asiatiska kulturer med storm. På senare år har det även blivit vida populärt här i väst tack vare sina hälsofördelar. Här tittar vi närmare på några av de fördelar som grönt te har för din hälsa:

  • Ökad fettförbränning och viktnedgång. Studier visar att extrakt från grönt te har termogena egenskaper och även stimulerar fettoxidationen. I en nederländsk studie gav forskarna varje dag de 76 deltagande patienterna antingen en kapsel innehållande 270 mg grönt te eller placebo. Det visade sig att den grupp patienter som fick grönt te fortsatte gå ner i vikt medan deltagarna i placebogruppen inom kort återfick sin ursprungliga kroppsmassa.
  • Grönt te motverkar influensa. I en studie utsattes de 40 deltagarna för extrem fysisk stress under fem veckor. Varje dag fick vissa av deltagarna 1 gram quercetin, ett ämne som grönt te är rikt på, och övriga deltagare fick placebo. Endast fem procent av de deltagare som givits quercetin rapporterade om sjukdom i de övre luftvägarna vid uppföljningen två veckor senare, medan motsvarande siffra för deltagarna i placebogruppen var hela 45 procent.

Nu när du vet lite mer om ett av ämnen i dina kosttillskott blir det lite lättare att välja för att få ut rätt effekt av det kosttillskott du väljer för din träning.