Hjälper eller stjälper elektriska mountainbikes?

Om du är en ärrad veteran inom MTB-cyklingen och ser din cykling som dels ett roligt tidsfördriv och dels ett sätt att förebygga sjukdomar, har du kanske sett elcyklar och tänkt att de inte är någonting för dig? Du kanske rentav tycker att dina vänner eller andra som använder sig av elcyklar fuskar eftersom de har motorer på sina cyklar? Hur ligger det egentligen till – kan en elektrisk mountainbike förbättra din cykling till det bättre eller snarare till det sämre?

Vad är en elcykel?

En elcykel har en batteridriven motor som hjälper dig att ta dig framåt. Vissa cyklar ger dig assistans när du trampar, medan andra kan få cykeln att röra sig utan att du trampar. Hur länge batteriet räcker beror på flera olika faktorer såsom din vikt, den terräng du cyklar i, inställningar m.m. Generellt sett räcker dock batteritiden gott och väl till några timmars cykling i kullig terräng. För att ladda batteriet kan du antingen koppla cykeln till en strömkälla eller ta loss batteriet och ladda det separat. Laddningsprocessen kan skilja sig åt något mellan olika varumärken. Som tur är kan du fortfarande ta dig hem genom att trampa även om batteriet skulle ta slut mitt under färden.

Bör jag köpa en elektrisk mountainbike?

En elcykel är av naturliga skäl betydligt dyrare än en jämförbar cykel utan elassistans. Samtidigt kan en elektrisk mountainbike tillföra ett värde eftersom du kan använda den på ett helt annat sätt än en vanlig mountainbike. För alla som har ett sjukdomstillstånd, eller återhämtar sig från ett sådant, som försvårar andra former av träning kan en elcykel göra det enklare och mer tillgängligt att komma ut i naturen.

Om du ofta cyklar tillsammans med cyklister som är snabbare än dig och du vill kunna hänga med i det högre tempot, kommer du kunna göra detta med en elektrisk mountainbike. Du kommer också kunna cykla längre och snabbare än du tidigare har gjort, vilket gör att du kan träna hårdare och samtidigt hålla dig i form om du anstränger dig när du trampar på pedalerna. För nybörjare som vill ge sig in i MTB-sporten kan en elcykel verkligen underlätta.