Lika svårt som det kan vara att hitta rätt typ av cykel, kan det vara att välja rätt storlek på sin cykel. Det är viktigt att du hittar en cykel som har en storlek som passar dig bra. Olika cyklar kan ofta ha olika mått för att passa olika kroppsformer. Det är viktigt att cykeln inte är för hög för dig utan att du kan grensla den. Det bör också vara enkelt för dig att kliva på och av cykeln. Här får du några tips som hjälper dig hitta rätt storlek på din cykel:

  • Se till att du enkelt når fram till styret. När du greppar styret bör din armbåge vara något böjd. Du bör enkelt kunna nå styret utan att behöva böja dig framåt för mycket, detta gäller även på racercyklar. När du cyklar vill du kunna hålla huvudet uppe utan att det spänner i nacken. Om du sträcker dig för långt framåt och tittar ner i marken, sitter styret sannolikt för långt bort från sadeln.
  • Ramstorleken och sadelhöjden är två andra faktorer som också påverkar komforten. Du bör köpa en cykel som du enkelt kan justera sadelhöjden på. Du ska kunna nudda marken med fötterna och ha kontroll över cykeln.
  • De flesta cyklars storlek går att justera, men du bör skaffa en cykel där sadeln har rätt position. När pedalerna är i “klockan tre-positionen” bör dina knän befinna sig precis över toppen av fotsulan (precis under tårna). På så vis kommer belastningen på dina knän att minska och du kommer även få en mer konsekvent och effektiv rörelse när du trampar på pedalerna.
  • Även hjulen bör ha rätt storlek. På barncyklar är hjulen från 12 tum och uppåt, till de 26 eller 28 tum som är standard på cyklar för vuxna. På racercyklar kan hjulen vara ännu större än så. Större hjul ger en högre hastighet, men om hjulen är förstora för att din kroppa ska kunna hantera cykeln kommer det istället bli svårt för dig att cykla. Därför bör du ha hjul som inte är för små, men som samtidigt ger dig god kontroll över din cykel.