Den gula metallen är en av de mest värdefulla och älskade metallerna och råvarorna i världen. När vi svenskar ska köpa smycken ligger guldet ofta i fokus och står gärna högst upp på listan. Vi handlar gärna guldsmycken såväl till oss själva som för att ge bort i gåva i samband med till exempel födelsedagar, julen eller bröllop. Men vad bör man egentligen tänka på när man ska köpa guld?

Guldet är så mycket mer än enbart en handelsvara

Föremål i guld såsom guldsmycken eller guldtackor är så mycket mer än bara en handelsvara. De är också utmärkta föremål för investeringar som ofta kan öka en hel del i värde på några års sikt. För även om trender kommer och går och modet förändras fortsätter guldet att vara en värdefull ädelmetall. Detta trots att denna råvara kan fluktuera en del i värde från en dag till en annan.

Värt att notera är dock just detta att guldpriset är föränderligt. Dessutom tar vissa handlare lite mer för sina guldsmycken och andra föremål än vad somliga gör. Därför kan det vara en bra idé att dels vara medveten om ungefär hur mycket guldet står i för tillfället och dels att våga jämföra. För genom att göra detta kan du ofta undgå att begå de stora misstagen när du handlar med denna råvara. Nedan berättar vi också vad du bör tänka på när du gör detta.

Två saker att tänka på när du har tänkt köpa guld

Så fort du har tänkt köpa guld bör du försöka tänka på dessa saker för att göra en bättre affär:

  • Renheten. Guldsmycken och andra föremål varierar i guldets renhet. Till exempel har ett guldsmycke i 24 karat 99,9 procents renhet. Samtidigt minskar renheten ganska fort i takt med att du går ner till 22 karat, 18 karat, 14 karat etc. Detta bör du vara medveten om när du vill investera i denna råvara.
  • Pris. När du köper guldtackor betalar du framför allt för själva guldet och inte för så mycket annat. Men när det kommer till smycken kan du även betala för design och form. Smycken är med andra ord inte fullt lika rena som tackor om du ser ditt köp som en renodlad investering.